Mooie verhalen delen met anderen kan op de Verhalenbrink
“Harm Panneman (1904-1965), boer in Gasselternijveen, werd ook wel Columbus genoemd. Op zekere dag ging Panneman met paard en wipkar naar zijn landerijen en kwam bij een stuk grond dat hij niet kende. Van wie is dat land? Thuisgekomen ging hij op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat het zijn eigen stukje grond was. Columbus heeft zijn eigen land ontdekt, werd er in het dorp gezegd en zo werd hij door sommige dorpsgenoten Columbus genoemd.”
Anda Vonk hoorde het verhaal van haar moeder. ,,Iedereen had vroeger bijnamen. Ik vond het wel een bijzonder verhaal en heb het daardoor onthouden. Zij vertelde het aan Janny, de schoondochter van Harm. Die kende het verhaal niet. Binnen de familie werd wel verhaald over Columbus, maar wist men niet precies van de hoed en de rand.
Het verhaal staat nu ook op de Verhalenbrink, een initiatief van de bibliotheek en de Historische Vereniging Gemeente Gasselte. Hier kunnen inwoners hun verhalen delen met andere inwoners. ,,Verhalen zijn er genoeg, maar ze moeten wel verteld worden. En nog belangrijker gedeeld worden”, zeggen Albert Buiting en Peter Sandberg van de historische vereniging. ,,Veel verhalen gaan mee het graf in. Ook liggen zolders vol met verhalen, foto’s en andere materialen. Deze worden bij het opruimen naar de stort gebracht, maar kijk eerst wat er wordt weggegooid. Daar kan iets heel leuks tussen zitten om te delen met anderen.”
Dat is dus ook de bedoeling van de Verhalenbrink. ,,De Verhalenbrink was vroeger een plaats waar dorpsbewoners samen kwamen om verhalen te vertellen. Dat doen we nu ook met dit project. In de Verhalenbrink komen diverse thema`s aan bod. Het eerste thema is Het Boerenleven in de tijd”, zegt projectleider Chris Wierenga van de Bibliotheek. ,,De verhalen worden verzameld op de website www.verhalenbrink.nl.”
De site werd vanmorgen in mfc De Spil in Gasselternijveen gelanceerd. De openingshandeling werd verricht door wethouder Bas Luinge. Hij opende tevens een kleine expositie met hetzelfde thema. Albert Buiter, landbouwer die vanuit Brabant naar Drenthe kwam, dus een eigen verhaal heeft, vertelde een verhaal over het boerenleven in de regio.
,,Er zullen meerdere thema’s komen en we zullen het project ook verder uitrollen over de gemeente. In Grolloo toont men al belangstelling”, aldus Wierenga.
Inwoners die ook een verhaal of anekdote hebben over het boerenleven of een ander bijzonder verhaal en deze graag willen delen, kunnen contact opnemen met Peter Sandberg, secretaris van de Historische Vereniging Gasselte (0599-512886) of met Albert Buiting (06-10108290) of deze delen op de website www.verhalenbrink.nl. Voor informatie kan men ook terecht in de bibliotheken van Aa en Hunze.